Magnez
Jest niezbędnym składnikiem wpływającym na całościowe funkcjonowanie organizmu dlatego nazywany jest również "pierwiastkiem życia" Równie ważne jest spożywanie pokarmów bogatych w magnez, jak i dostarczanie wystarczającej ilości wapnia. Oba elementy współpracują ze sobą w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych i mają istotny wpływ na gęstość kości.
Magnez w żywności może pomóc w budowie kości i ścięgien, wzmocnić energię i regulować temperaturę ciała. Produkty zawierające magnez łagodzą skutki napięcia przedmiesiączkowego, sprzyjają rozluźnieniu mięśni (objawami niedoboru magnezu są bolesne skurcze), zapobiegają tworzeniu się kamieni żółciowych (magnez w pożywieniu zwiększa wydzielanie żółci), pobudzają perystaltykę jelit, chronią przed zatruciami, alergiami i stanami zapalnymi.
Dzienne zapotrzebowanie na magnez dla ludzi waha się od 310 do 420 mg na dzień. Kobiety w ciąży i karmiące piersią, sportowcy oraz osoby obciążone sporym wysiłkiem fizycznym mogą wykazywać większe zapotrzebowanie co objawia się objawami niedoboru magnezu w organizmie, ponieważ do przyrostu 1 kg masy mięśniowej potrzebne jest dodatkowe 200 mg tego pierwiastka.
Niewystarczająca ilość magnezu dla organizmu objawia się poprzez:
- częste infekcje,
- zawroty i bóle głowy,
- problemy z koncentracją,
- zmęczenie zaraz po obudzeniu, mimo prawidłowej ilości snu,
- nagłe skurcze mięśni,
- nudności,
- łamliwość włosów i paznokci,
- nagłe pojawienie się próchnicy, mimo prawidłowej higieny zębów,
- niepokój i stany lękowe,
- napady szybkiego bicia serca.
Jest niezbędnym składnikiem wpływającym na całościowe funkcjonowanie organizmu dlatego nazywany jest również "pierwiastkiem życia" Równie ważne jest spożywanie pokarmów bogatych w magnez, jak i dostarczanie wystarczającej ilości wapnia. Oba elementy współpracują ze sobą w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych i mają istotny wpływ na gęstość kości.
Magnez w żywności może pomóc w budowie kości i ścięgien, wzmocnić energię i regulować temperaturę ciała. Produkty zawierające magnez łagodzą skutki napięcia przedmiesiączkowego, sprzyjają rozluźnieniu mięśni (objawami niedoboru magnezu są bolesne skurcze), zapobiegają tworzeniu się kamieni żółciowych (magnez w pożywieniu zwiększa wydzielanie żółci), pobudzają perystaltykę jelit, chronią przed zatruciami, alergiami i stanami zapalnymi.
Dzienne zapotrzebowanie na magnez dla ludzi waha się od 310 do 420 mg na dzień. Kobiety w ciąży i karmiące piersią, sportowcy oraz osoby obciążone sporym wysiłkiem fizycznym mogą wykazywać większe zapotrzebowanie co objawia się objawami niedoboru magnezu w organizmie, ponieważ do przyrostu 1 kg masy mięśniowej potrzebne jest dodatkowe 200 mg tego pierwiastka.
Niewystarczająca ilość magnezu dla organizmu objawia się poprzez:
- częste infekcje,
- zawroty i bóle głowy,
- problemy z koncentracją,
- zmęczenie zaraz po obudzeniu, mimo prawidłowej ilości snu,
- nagłe skurcze mięśni,
- nudności,
- łamliwość włosów i paznokci,
- nagłe pojawienie się próchnicy, mimo prawidłowej higieny zębów,
- niepokój i stany lękowe,
- napady szybkiego bicia serca.