witamina A
Witamina A jest dobrze znana ze swojej zdolności do poprawy widzenia i zapobiegania rozwojowi tak zwanej ?kurzej ślepoty?, upośledzenia widzenia po zmroku. To jednak nie wszystko! Dodatkowo ten mikroelement posiada znaczące właściwości przeciwutleniające i chroni komórki naszego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu spowalnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Jej niedobór w diecie może skutkować problemami skórnymi, zmniejszoną odpornością na infekcje, zahamowaniem wzrostu oraz może mieć pośredni wpływ na występowanie zaburzeń miesiączkowania u kobiet.
Warzywa pomarańczowe, takie jak marchew, dynia i słodkie ziemniaki, a także zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, pietruszka, sałata i roszponka, są najlepszym źródłem witaminy A. Bogatym jej źródłem są również melony, papaję, morele oraz papryki.
Witamina A jest dobrze znana ze swojej zdolności do poprawy widzenia i zapobiegania rozwojowi tak zwanej ?kurzej ślepoty?, upośledzenia widzenia po zmroku. To jednak nie wszystko! Dodatkowo ten mikroelement posiada znaczące właściwości przeciwutleniające i chroni komórki naszego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu spowalnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Jej niedobór w diecie może skutkować problemami skórnymi, zmniejszoną odpornością na infekcje, zahamowaniem wzrostu oraz może mieć pośredni wpływ na występowanie zaburzeń miesiączkowania u kobiet.
Warzywa pomarańczowe, takie jak marchew, dynia i słodkie ziemniaki, a także zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, pietruszka, sałata i roszponka, są najlepszym źródłem witaminy A. Bogatym jej źródłem są również melony, papaję, morele oraz papryki.