Żelazo
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu wymaga odpowiedniego poziomu żelaza we krwi. Jego niedobór może powodować zmęczenie, senność, bladą cerę, wypadanie włosów, problemy z pamięcią i uwagą, osłabienie i obniżoną odporność. Najbardziej narażeni na niedobór żelaza są weganie i wegetarianie, kobiety w ciąży, noworodki, osoby starsze, kobiety z obfitą miesiączką, osoby po operacji z dużą utratą krwi oraz osoby z zaburzeniami wchłaniania w przewodzie pokarmowym.
Żelazo jest obecne w różnych produktach spożywczych. Jest jednak słabo wchłaniane. Ważne jest, aby rozróżnić dwa rodzaje żelaza: hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, przyswajane w około 20%. Z kolei żelazo niehemowe można znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego, (produkty zbożowe, warzywa). W tej grupie produktów wchłanianie żelaza jest znacznie niższe i wynosi zaledwie kilka procent. W rezultacie bardzo ważne jest, aby zwracać uwagę na pokarmy, które zwiększają i zmniejszają wchłanianie żelaza, a także odpowiednio zbilansować dietę. Przyswajanie żelaza warto uzupełnić witaminami krwiotwórczymi, takimi jak witamina B6, B9 (kwas foliowy), B12, a także witamina C i miedź. Błonnik, szczawiany, teina, wapń, cynk, fityniany oraz wysoka zawartość tłuszczu to przykłady substancji ograniczających wchłanianie żelaza z diety.
Właściwości żelaza:
- Niezbędne do produkcji czerwonych krwinek,
- Wchodzi w skład istotnych białek, jak hemoglobina czy mioglobina,
- Bierze udział w transporcie tlenu z płuc do tkanek organizmu,
- Wspiera układ immunologiczny,
- Utrzymuje prawidłową temperaturę ciała,
- Wchodzi w skład wielu enzymów,
- Niezbędne w prawidłowej regulacji układu nerwowego,
- Wspiera pracę mózgu,
- Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami,
- Warunkuje prawidłowy rozwój płodu,
- Zapobiega anemii (niedokrwistości),
- Dodaje energii.
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu wymaga odpowiedniego poziomu żelaza we krwi. Jego niedobór może powodować zmęczenie, senność, bladą cerę, wypadanie włosów, problemy z pamięcią i uwagą, osłabienie i obniżoną odporność. Najbardziej narażeni na niedobór żelaza są weganie i wegetarianie, kobiety w ciąży, noworodki, osoby starsze, kobiety z obfitą miesiączką, osoby po operacji z dużą utratą krwi oraz osoby z zaburzeniami wchłaniania w przewodzie pokarmowym.
Żelazo jest obecne w różnych produktach spożywczych. Jest jednak słabo wchłaniane. Ważne jest, aby rozróżnić dwa rodzaje żelaza: hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, przyswajane w około 20%. Z kolei żelazo niehemowe można znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego, (produkty zbożowe, warzywa). W tej grupie produktów wchłanianie żelaza jest znacznie niższe i wynosi zaledwie kilka procent. W rezultacie bardzo ważne jest, aby zwracać uwagę na pokarmy, które zwiększają i zmniejszają wchłanianie żelaza, a także odpowiednio zbilansować dietę. Przyswajanie żelaza warto uzupełnić witaminami krwiotwórczymi, takimi jak witamina B6, B9 (kwas foliowy), B12, a także witamina C i miedź. Błonnik, szczawiany, teina, wapń, cynk, fityniany oraz wysoka zawartość tłuszczu to przykłady substancji ograniczających wchłanianie żelaza z diety.
Właściwości żelaza:
- Niezbędne do produkcji czerwonych krwinek,
- Wchodzi w skład istotnych białek, jak hemoglobina czy mioglobina,
- Bierze udział w transporcie tlenu z płuc do tkanek organizmu,
- Wspiera układ immunologiczny,
- Utrzymuje prawidłową temperaturę ciała,
- Wchodzi w skład wielu enzymów,
- Niezbędne w prawidłowej regulacji układu nerwowego,
- Wspiera pracę mózgu,
- Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami,
- Warunkuje prawidłowy rozwój płodu,
- Zapobiega anemii (niedokrwistości),
- Dodaje energii.