Wapń
Czy wiesz, że:
Kości człowieka gromadzą około 150 mg wapnia dziennie od momentu urodzenia do około 20 roku życia? Zapewnienie odpowiedniej podaży tego pierwiastka ma zatem kluczowe znaczenie w procesie prawidłowej mineralizacji kości i zmniejszaniu ryzyka urazów kości ? tj. złamań spowodowanych przez okoliczności zewnętrzne (np. upadek) oraz będące objawem chorobowym (np. u osób z osteoporozą) lub innymi zwyrodnieniami kości).
Wapń pełni w ludzkim organizmie wiele funkcji. Najważniejsze z nich to:
- funkcje budulcowe (wapń jest elementem budulcowym kości, zębów, naczyń krwionośnych, paznokci i włosów),
- funkcje regulacyjne (uczestnictwo w regulacji gospodarki hormonalnej, aktywacja i sekrecja ? inaczej wydzielanie hormonów),
- funkcję motoryczną (regulacja skurczów mięśni gładkich, szkieletowych i prążkowanych) oraz udział wapnia w neuroprzewodnictwie i utrzymaniu homeostazy (regulacja procesów zapalnych, utrzymanie prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia krwi).
Niedobór wapnia w diecie może objawiać się wszelakimi zmianami patologicznymi a długotrwały okres niedoboru prowadzić może do wielu groźnych chorób. Na niedobór wapnia szczególnie narażone są dzieci, młodzież, kobiety ciężarne oraz osoby w podeszłym wieku.
W wieku rozwojowym w wyniku niedoboru wapnia wystąpić mogą deformacje kości, wczesna próchnica, późne ząbkowanie i kształcenie umiejętności chodu, nadmierna płaczliwość i potliwość, skrzywienia kręgosłupa i kończyn dolnych.
Niewystarczająca ilość wapnia w diecie u osób dorosłych oraz starszych skutkować może osteoporozą, nadciśnieniem tętniczym, otyłością, cukrzycą oraz nowotworami (nie tylko kości, ale także sutka, prostaty i jelita grubego).
Czy wiesz, że:
Kości człowieka gromadzą około 150 mg wapnia dziennie od momentu urodzenia do około 20 roku życia? Zapewnienie odpowiedniej podaży tego pierwiastka ma zatem kluczowe znaczenie w procesie prawidłowej mineralizacji kości i zmniejszaniu ryzyka urazów kości ? tj. złamań spowodowanych przez okoliczności zewnętrzne (np. upadek) oraz będące objawem chorobowym (np. u osób z osteoporozą) lub innymi zwyrodnieniami kości).
Wapń pełni w ludzkim organizmie wiele funkcji. Najważniejsze z nich to:
- funkcje budulcowe (wapń jest elementem budulcowym kości, zębów, naczyń krwionośnych, paznokci i włosów),
- funkcje regulacyjne (uczestnictwo w regulacji gospodarki hormonalnej, aktywacja i sekrecja ? inaczej wydzielanie hormonów),
- funkcję motoryczną (regulacja skurczów mięśni gładkich, szkieletowych i prążkowanych) oraz udział wapnia w neuroprzewodnictwie i utrzymaniu homeostazy (regulacja procesów zapalnych, utrzymanie prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia krwi).
Niedobór wapnia w diecie może objawiać się wszelakimi zmianami patologicznymi a długotrwały okres niedoboru prowadzić może do wielu groźnych chorób. Na niedobór wapnia szczególnie narażone są dzieci, młodzież, kobiety ciężarne oraz osoby w podeszłym wieku.
W wieku rozwojowym w wyniku niedoboru wapnia wystąpić mogą deformacje kości, wczesna próchnica, późne ząbkowanie i kształcenie umiejętności chodu, nadmierna płaczliwość i potliwość, skrzywienia kręgosłupa i kończyn dolnych.
Niewystarczająca ilość wapnia w diecie u osób dorosłych oraz starszych skutkować może osteoporozą, nadciśnieniem tętniczym, otyłością, cukrzycą oraz nowotworami (nie tylko kości, ale także sutka, prostaty i jelita grubego).