witamina D
Witamina D ma wpływ na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i mięśni oraz w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
Latem odpowiedni poziom witaminy D w organizmie można osiągnąć przez codzienną ekspozycję 18 procent powierzchni ciała (odsłonięte przedramiona i częściowo nogi) na słońce przez co najmniej 15 minut między 10:00 a 15:00. W tym czasie jesteśmy zazwyczaj w pracy, w domu lub w samochodzie, a brak aktywności na świeżym powietrzu dodatkowo osłabia zdolność naszej skóry do wytwarzania odpowiedniej ilości witaminy D. Wytwarzanie witaminy D w skórze może być utrudnione przez takie czynniki, jak: jak zmętnienie i zanieczyszczenie (smog), a także stosowanie filtrów przeciwsłonecznych, które, jak wykazano, zmniejszają syntezę witaminy D nawet o 99 procent.
Jednak ze względu na szerokość geograficzną Polski kąt padania promieni słonecznych uniemożliwia prawidłową produkcję witaminy D w okresie jesienno-zimowym (od października do kwietnia).
Witamina D w diecie jest drugim źródłem. Najwyższe stężenie witaminy D występuje w rybach morskich, które Polacy spożywają rzadko w porównaniu z innymi mieszkańcami Unii Europejskiej. Innym źródłem są jajka, ser lub mleko, jednak aby spożyć zalecaną dzienną ilość witaminy D, należałoby spożywać około 50 jaj dziennie, kilka kilogramów sera (od kilku do kilkudziesięciu kilogramów w zależności od gatunku ) lub co najmniej 80 litrów mleka.
Witamina D ma wpływ na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i mięśni oraz w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
Latem odpowiedni poziom witaminy D w organizmie można osiągnąć przez codzienną ekspozycję 18 procent powierzchni ciała (odsłonięte przedramiona i częściowo nogi) na słońce przez co najmniej 15 minut między 10:00 a 15:00. W tym czasie jesteśmy zazwyczaj w pracy, w domu lub w samochodzie, a brak aktywności na świeżym powietrzu dodatkowo osłabia zdolność naszej skóry do wytwarzania odpowiedniej ilości witaminy D. Wytwarzanie witaminy D w skórze może być utrudnione przez takie czynniki, jak: jak zmętnienie i zanieczyszczenie (smog), a także stosowanie filtrów przeciwsłonecznych, które, jak wykazano, zmniejszają syntezę witaminy D nawet o 99 procent.
Jednak ze względu na szerokość geograficzną Polski kąt padania promieni słonecznych uniemożliwia prawidłową produkcję witaminy D w okresie jesienno-zimowym (od października do kwietnia).
Witamina D w diecie jest drugim źródłem. Najwyższe stężenie witaminy D występuje w rybach morskich, które Polacy spożywają rzadko w porównaniu z innymi mieszkańcami Unii Europejskiej. Innym źródłem są jajka, ser lub mleko, jednak aby spożyć zalecaną dzienną ilość witaminy D, należałoby spożywać około 50 jaj dziennie, kilka kilogramów sera (od kilku do kilkudziesięciu kilogramów w zależności od gatunku ) lub co najmniej 80 litrów mleka.